a nie lepiej przelozyc tradycyjnie na niedziele? moze byloby wiecej osob ? moznaby wczesniej a nie po ciemaku
[O1] Skrzynia biegów silnik 1.6 75ps Coś się dzieje!
Zwiń
X
-
[O1] Skrzynia biegów silnik 1.6 75ps Coś się dzieje!
Witam. Pisałem już jednego posta ale nikt mi nie odpisał co to może być więc ponawiam.
Mam problem ze skrzynią biegów w octavii z silnikiem 1.6 75km z 98r.. Problem polega na tym że jak jadę i puszczę gaz lub wrzucę na luz to wtedy zaczyna wyć skrzynia. Przy ruszaniu nie ma żadnych negatywnych objawów. Jak stoję i silnik pracuje jest ok! Ponoć sprzęgło było zmieniane i olej w skrzyni. Biegi wchodzą dobrze.
Dodam że auto mam od niedawna i przez okres 2 tygodni objawy są takie same. Nie wiem co z tym zrobić
Czytałem w postach że często się zrywają nity ale u mnie nie ma takich objawów.
Może ktoś się orientuje jakie mogę mieć oznaczenia na skrzyni żeby poszukać drugiej
Będę wdzięczny za każdą rozsądną podpowiedź
Dzięki
-
-
Jesteś pewien że to skrzynia a nie łożysko w przednim kole ?
Spróbuj na zakręcie i na jeździe na wprost czy problem huczenia się nie nasila lub nie milknie, ponieważ sa różne obciążenia na łożysko inne na zakręcie a inne na wprost.
Co do skrzyni też moze być łożysko w skrzyni ale mi naprzykład w Audice huczało i gdy miałem na biegu i gdy było na luzie. Co do nitów jak się urwia a tak było w moim przypadku olej ze skrzyni wyleciał i dopiero po wycieku huczała skrzynia.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Jesteś pewien że to skrzynia a nie łożysko w przednim kole ?
Spróbuj na zakręcie i na jeździe na wprost czy problem huczenia się nie nasila lub nie milknie, ponieważ sa różne obciążenia na łożysko inne na zakręcie a inne na wprost.
Co do skrzyni też moze być łożysko w skrzyni ale mi naprzykład w Audice huczało i gdy miałem na biegu i gdy było na luzie. Co do nitów jak się urwia a tak było w moim przypadku olej ze skrzyni wyleciał i dopiero po wycieku huczała skrzynia.
Mówił że może dopiero powiedzieć jak ją wyjmie a to koszt 400zł. Więc chcę wiedzieć czy warto.
Dzięki za odpowiedź
Komentarz
-
-
Mysle że warto zrobić u mechanika jeśli wiesz że jest naprawde godny i zna się na rzeczy i jesli masz pewność że faktycznie stan oleju jest ok w skrzyni.
Nie ma sensu wydać kasy na uzywke bo kupisz i za jakis czas mozesz mieć podobny przypadek jak nie lepszy.
Niewiem jaki masz przebieg ale umnie nit rozwalił obudowe przy ok.60 tyś. i autko też miałem z 98r.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Mysle że warto zrobić u mechanika jeśli wiesz że jest naprawde godny i zna się na rzeczy i jesli masz pewność że faktycznie stan oleju jest ok w skrzyni.
Nie ma sensu wydać kasy na uzywke bo kupisz i za jakis czas mozesz mieć podobny przypadek jak nie lepszy.
Niewiem jaki masz przebieg ale umnie nit rozwalił obudowe przy ok.60 tyś. i autko też miałem z 98r.
Mówił że miał już taki przypadek że urywały się nity i zastępuje się je śrubami. Ale u mnie chyba jest coś innego. Ktoś mi mówił że to dyferencjał czy mechanizm różnicowy.Gościu co od niego kupiłem auto twierdzi że kupił już z wyjącą skrzynią i jeździł nią 2,5 roku. Ale czy to prawda, wiem ze robił już jakieś podchody do niej bo wymieniał olej, poduszki i nawet sprzęgło przy okazji.
Przebieg na liczniku mam ponad 200tyś ale realny to ok 300tyś
Może miał już ktoś podobny przypadek.
Czy skrzynia od golfa będzie pasować?
Ponoć pasuje od silników 1,4 1,6 8v i 1,9 sdi
Ale tego nie wiem na pewno i chcę się upewnić czy pasuje na 100%
Komentarz
-
-
Ponoć pasuje od silników 1,4 1,6 8v i 1,9 sdi
Sam przerabialam taki temat w audi 80 - 1.8 i załozyłem skrzynie od 2.0 i flansze musiałem przelozyć ze starej skrzyni, a i ta skrzyna z 2.0 miała inne przełozenie i tez wyła. Musisz znaleźć dobrego mechanika od skrzyń bo ja mieszkając we Wrocławiu takiego znalazlem i wkońcu strą skrzynie rozebrał kupiłem łozyska o jakie prosił i było Ok.
Jak chcesz szukac skrzyni to szukaj odsilników VW 1.6 75 Km a są one w Polo i w seatach cordobach i ibizach.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz